Miksi polveni särkevät istuessani - onko tuoli pahin viholliseni?

Miksi polveni särkevät istuessani - onko tuoli pahin viholliseni?

Noora M.

Oletko koskaan tuntenut polvikipua tai epämukavuutta istuessasi? Jos nyökyttelit, haluat varmasti kuulla lisää.

Ongelma on yleinen ja ratkaisuja etsitään jatkuvasti, sillä toimistotyöläiset ja polven nivelrikosta kärsivät törmäävät tähän jatkuvasti arjessaan.

Sillä yli 6-8 tuntia istumista päivässä voi aiheuttaa lihasten ja jänteiden jäykistymistä, johtaen epämukavuuteen ja kipuun.

Jos sinulla on esimerkiksi jo polven nivelrikko tai muita vaivoja, tulet huomaamaan istumisen vaikutukset huomattavasti nopeammin.

Mutta onko istumisen vaikutuksiin olemassa jotain apua?

Kerron siitä pian, mutta sitä ennen käydään läpi...

 

Yleisimmät polvikivun aiheuttajat istuessa

Kaksi yleisintä polvikivun aiheuttajaa istuessa ovat patellofemoraalinen kipuoireyhtymä (PFPS), jota kutsutaan myös juoksijan polveksi, ja nivelrikko.

Juoksijan polvi on tila, jossa polven etupuoli ja polvilumpio tai ristikko ovat kipeitä. Se liittyy polvinivelen ylikäyttöön ja polvi-lonkka-lihasten epätasapainoon.

Se vaikeuttaa kyykistymistä, hyppäämistä, portaiden kiipeämistä ja muita päivittäisiä toimintoja, kuten nivelrikkokin. Mutta saatat huomata, että polveen sattuu erityisesti, jos olet istunut pitkään.

 

Suurin syy miksi polviin sattuu istumisen jälkeen

Istuessasi polvien verenkierto heikkenee ja esimerkiksi nivelrikosta tai muista polven vaivoista kärsivälle tämä on yleensä todella kivuliasta.

Verenkierron ylläpitäminen auttaa polvien aineenvaihdunnassa ja kuljettaa pois kuona-aineita, sekä toimii liukasteena nivelille.

Nyt voit pitää istuessa myös huolen, että polvien verenkierto pysyy hyvänä näiden polvitukien avulla, jotka on tehty istumista ja makoilua varten.

Pehmeän ja venyvän materiaalin ansiosta et edes huomaa niitä jalassa, mutta polvesi pysyvät vetreinä hellän kompression ansiosta.

 

Tutkimukset osoittavat, että istumisella on fyysisiä sekä psyykkisiä vaikutuksia

Vuonna 2014 elokuussa julkaistussa 1168 osallistujaa sisältäneen tutkimuksen tulokset osoittivat, että ihmiset, joilla on nivelrikko polvessa istuivat keskimäärin ⅔ osaa päivästä. 

Testattujen 49 - 83 vuotiaiden tuloksia verrattiin ryhmien kesken, joissa toinen ryhmä istui enemmän päivittäin kuin toinen.

Vertauksien pohjalta todettiin, että enemmän istuvien ryhmässä liikkuvuus ja nopeus oli mitattavasti heikompi esimerkiksi tuolita seisomaan nousussa.

Psyykkiset vaikutukset:

Toisessa vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa, jossa oli 143 osallistujaa huomattiin miten liiallisella istumisella on vaikutuksia myös psyykkisellä tasolla.

Päivittäinen istumiseen käytetty aika ennusti vähemmän kipua, mutta huonompaa mielialaa kyseisen päivän lopussa, riippumatta fyysisen aktiivisuuden ja yksilöllisistä eroista yleisessä terveydentilassa.

Lisäksi päiväkohtainen viive-analyysi osoitti, että istumiseen käytetty aika yhtenä päivänä ennusti negatiivisempaa mielialaa seuraavana aamuna. 

 

RICE-menetelmä avuksi, jos kipu on todella paha?

Kun kipu on kova, RICE-menetelmä voi auttaa. Se koostuu neljästä vaiheesta: lepo, jää, kompressio ja kohoasento.

Lepo vähentää lisävammojen riskiä, jää lievittää turvotusta ja tulehdusta, kompressio, kuten kompressiopolvituki, tarjoaa tukea ja vähentää turvotusta, ja kohoasento parantaa verenkiertoa ja edistää paranemista.

Lepo: Vältä kipeän alueen rasittamista edistääksesi paranemista.

Jää: Aseta jääpussi tai kylmäpakkaus vamman päälle 15-20 minuutiksi, toista tarvittaessa muutaman tunnin välein.

Kompressio: Käytä elastista sidettä tai kompressiopolvitukea vähentääksesi turvotusta ja tukemaan aluetta.

Kohoasento: Nosta vammautunut alue sydämen tason yläpuolelle edistämään verenkiertoa ja vähentämään turvotusta.

 

  Kuinka tehokas RICE-menetelmä on kivunlievitykseen?

  Sen tehokkuudesta nivelkipujen lievittämisessä on rajoitetusti näyttöä. RICE-menetelmää on perinteisesti suositeltu nyrjähdyksiin, venähdyksiin ja turvotuksen vähentämiseen.

  Sen vaikutukset nivelkipuihin, kuten nivelrikkoon tai muihin nivelsairauksiin, eivät ole yhtä selkeästi tutkittuja.

  Muutamissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että jotkut RICE-menetelmän osat voivat tuoda helpotusta nivelkipuihin. Esimerkiksi Kompressio (Compression) auttaa vähentämään turvotusta ja tarjoaa tukea vammautuneelle alueelle.

  Jos haluat jatkuvaa ja helppoa päivittäistä kivunlievitystä aktiiviseen elämään, kokeile AktivLife polvitukia

  Aktivlife kompressiopolvituki helpottamaan arkea

  Jos taas kaipaat löhöilyyn mukavia ja helliä polvitukia, kokeile BamboSleep-kompressiotukia.

   

   

   

   

  Tutkimukset: 

  Sedentary Behavior and Physical Function: Objective Evidence From the Osteoarthritis Initiative: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/acr.22432

  Daily Sedentary Behavior Predicts Pain and Affect in Knee Arthritis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6546935/

   

  Katso muita artikkeleita

  2 kommenttia

  Minula on toisen polveen ollen tilanut teiltä mutta siinä ei olle tuki nauhoja

  Helena Kamula

  Molemmat polveni oirehtivat nykyään. Sukuperintöni on nivelrikko. Molemmissa lonkissani on keinonivelet. Olen ollut hyvin liikkuva henkilö aikoinaan, mutta eräät vammat ovat olleet alkusysäys lonkkien nivelrikolle. Haluaisin pitää ainakin polveni siinä kunnossa, ettei niitäkin tarvitsisi leikata. Keinoniveletkään eivät ole ikuisia!

  ANITA SAVOLAINEN

  Kirjoita kommentti