Nivelrikon syyt, seuraukset ja yllättävä proteiini, joka voi olla avuksi kivun lievityksessä

Nivelrikon syyt, seuraukset ja yllättävä proteiini, joka voi olla avuksi kivun lievityksessä

Noora M.

Jos luet tätä, tiedät jo varmasti suhteellisen hyvin mikä nivelrikko on ja mistä se johtuu, mutta lyhyenä kertauksena;

Nivelrikko on nivelsairaus, joka kuluttaa rustoa luiden välissä, jonka tehtävä on toimia “tyynynä” luiden välissä. Tästä syystä ruston kuluessa polvien luut alkavat hankaamaan toisiaan ja sinä tunnet sen kipuna ja vihlomisena.

Mutta mikä ylipäätänsä pitää rustoja kunnossa ja voisi mahdollisesti estää niiden kulumisen?

Kollageenin merkitys nivelrikon yhteydessä

Rustoja kasassa pitävä proteiini on tunnistettu olevan kollageeni. Huono uutinen on se, että kollageenin luonnollinen tuotanto alkaa heikkenemään useilla jo 20-30 vuoden iässä ja jatkaa heikkenemistä siitä eteenpäin.

Kollageenia myydään myös lisäravinteena, jonka toiminnasta nivelten- ja rustojen apuna on kyseenalaista tietoa ja se on myös yleensä kohdennettu enemmän ihon terveyden parantamiseen ja ylläpitoon.

Mutta kollageenin tuotantoa stimuloivia mahdollisuuksia löytyy luonnollisesti myös esimerkiksi punavaloterapiaa hyödyntävistä laitteista.

Syyt ja aiheuttajat

Tässä muita nivelrikon kehittymiselle yleisiä tekijöitä:

Ylipaino: Lisäpaino lisää painetta polviniveliin, mikä voi nopeuttaa ruston kulumista.

Vammat: Polvivammat, kuten ristisiteen repeämät tai murtumat, voivat johtaa nivelrikon kehittymiseen.

Geneettinen alttius: Jos sinulla on perheenjäseniä, joilla on nivelrikko, saatat olla suuremmassa riskissä sairastua itsekin.

Tiettyjen urheilulajien harrastaminen: Urheilu, joka rasittaa polvia, kuten juoksu tai jalkapallo, voi edistää nivelrikon kehittymistä.

Ennaltaehkäisy ja Helpotus

Vaikka nivelrikkoa ei voida täysin estää, on olemassa useita tapoja, jotka voivat auttaa ehkäisemään sen kehittymistä tai lievittämään oireita:

Kun nivelen rusto kuluu pois, luut voivat hieroa toisiaan vasten aiheuttaen kipua ja jäykkyyttä. Polven nivelrikossa, joka on yksi yleisimmistä nivelrikon muodoista, tämä kuluminen johtaa polvikipuun ja voi rajoittaa henkilön kykyä suorittaa jokapäiväisiä toimintoja.

Tässä muutamia tapoja estää tai hidastaa nivelrikon syntymistä:

Painonhallinta: Ylipainon välttäminen voi vähentää painetta polvissa ja hidastaa nivelrikon kehittymistä.

Fyysinen aktiivisuus: Säännöllinen, matalan intensiteetin liikunta, kuten kävely tai uiminen, voi auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja vahvistamaan polvia tukevia lihaksia.

Terveellinen ruokavalio: Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää paljon C-vitamiinia ja muuta antioksidantteja, voi edistää kollageenin tuotantoa ja nivelterveyttä.

Nivelten suojaaminen: Käytä polvitukia tai muita suojaimia harjoittaessasi urheilua, joka kuormittaa polvia.

Polvituet- ja hierojat Polven nivelrikkoa varten on luotu monia helpottavia tekijöitä esimerkiksi polvituet tai hierontalaitteita, joilla saat parannettua verenkiertoa ja hoidettua polviasi helposti.


Nivelrikko polvissa on monimutkainen tila, joka johtuu useista tekijöistä, mukaan lukien kollageenin väheneminen iän myötä. Vaikka täydellistä parannuskeinoa ei ole, ymmärtämällä nivelrikon perussyyt ja toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, voit auttaa hallitsemaan sen oireita ja ylläpitämään aktiivista ja terveellistä elämäntapaa.

Katso muita artikkeleita

1 kommentti

Olen tilannut teiltä sähköisen ”polvikoneen” joka saa veren kiertämään polvessa. Tilaus on tehty 11.11, tilausnumeroa en ole saanut ?? Joten en voi seurata lähetystänne??!! Lasku on kyllä tullut Klarnan kautta ja on maksettava 11.12. Mutta haluaisin tietoja pakettistani ja haluan myöskin pakettiini !!!
Terveisin Britta Krank

Britta Krank

Kirjoita kommentti