Kannattaako sinun kuntoilla, jos sinulla on polvikipuja?

Kannattaako sinun kuntoilla, jos sinulla on polvikipuja?

Noora M.

Polvikipu tekee kaikesta monimutkaisempaa. Pelkästään sängystä nousemisesta ja pukeutumisesta voi tulla uuvuttavaa ponnistelua, kun polvet jyskyttävät.

On houkuttelevaa jäädä kotiin makoilemaan, kun koet epämukavaa kipua polvissa.

Älä tee niin.

Säännöllinen liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista hallita ja jopa vähentää polvikipua. Kahdeksan viikon päivittäinen liikunta voi vähentää merkittävästi polvikipua nivelrikkoa sairastavilla henkilöillä.

Joten vaikka kipeät polvesi suorastaan anelisivat sinua jäämään sohvalle, nouse ylös ja lähde liikkeelle, jotta voit hallita ja ennaltaehkäistä polvikipujasi.

Istuvan elämäntavan kustannukset

Istuva elämäntapa johtaa fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseen. Lyhyesti sanottuna liian pitkä liikkumattomuus voi pahentaa polvikivun kaltaisia ongelmia.

Nivelkipuihin kohdistuvien haitallisten vaikutusten lisäksi istumatyö on yhteydessä lihavuuteen, sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin ja muihin vaivoihin. Siksi aktiivisuus on terveyden kannalta erittäin tärkeää.

Aerobisen liikunnan hyödyt polvikivun hoidossa

Aerobisesta liikunnasta on todistetusti hyötyä, muun muassa nivelkipujen hoidossa. Lisäksi uinnin, kävelyn, pyöräilyn, zumban ja elliptisen koneen käytön kaltaiset toiminnot lisäävät liikkuvuutta ja auttavat ehkäisemään liikalihavuutta, joka voi pahentaa polvikipua ja muita fyysisiä vaivoja.

Aerobinen liikunta, joka tunnetaan myös nimellä cardio, tarkoittaa sykkeen ja hengityksen lisäämistä toiminnan keston ajan. Se tarjoaa kardiovaskulaarisia hyötyjä kehon painonhallinnan ja lisääntyneen liikkuvuuden lisäksi.

Voimaharjoittelun hyödyt polvikipuun

Tutkimukset paljastavat, että säännöllisen voimaharjoittelun ohjelma vähentää nivelkipua 35 % ja johtaa 33 %:n lisäykseen alaraajojen voimassa. Jalkojen, lantion ja pakaralihasten lihaksia kehittävät aktiviteetit ovat erityisen hyödyllisiä, jolloin nämä lihakset tukevat polvia paremmin.

Venyttelyn hyödyt polvikivun hoidossa

Venyttelyharjoitukset ovat toinen erittäin tehokas ase polvikivun torjunnassa. Venyttely lisää nivelen joustavuutta ja liikelaajuutta. Siksi harjoitukset, joissa keskitytään alaraajojen joustavuuden lisäämiseen, ovat erityisen hyödyllisiä polvikivun hillitsemisessä.

Tai Chin hyödyt polvikivun hoidossa

Tai Chi on ikivanha kiinalainen laji, jossa yhdistyvät kamppailulajit, hengityksen hallinta ja mindfulness-harjoitukset. Tai Chi on osoittautunut tehokkaaksi nivelkipujen hallinnassa. 

Tai Chi -harjoitteluun kuuluu hitaita, hallittuja liikkeitä, jotka lisäävät voimaa, joustavuutta ja tasapainoa, ja se tarjoaa useita terveyshyötyjä.

Miten pysyä liikkeessä myös silloin, kun sinulla on kipuja?

Ei ole helppoa pakottaa itseään liikkumaan, kun kärsii fyysisestä kivusta, varsinkin jos kipu koskee polvia, jotka ovat mukana lähes kaikissa liikuntamuodoissa.

Seuraavassa on muutamia taktiikoita, joiden avulla on helpompi pysyä aktiivisena, vaikka kipuja olisi.

  • Kokeile kompressiopolvitukea, joka on tehokas risteytys polvituen (mutta ei niin kömpelö) ja polvisiteen (mutta tarjoaa todellista tukea) välillä.
  • Varmista, että saat ruokavaliostasi kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jos et saa, voit harkita lisäravinteiden ottamista.
  • Kokeile kuuma-kylmä hoitoa turvotuksen vähentämiseksi ja kivun tilapäiseksi turruttamiseksi.
  • Harkitse hierojaa tai fysioterapeuttia.

Yhteenveto

Polvikipu on ikävä vaiva, mutta säännöllinen liikunta voi auttaa sinua voittamaan sen ja pitää sinut samalla terveenä ja aktiivisena.

Katso muita artikkeleita

Kirjoita kommentti