Kuinka kylmähoito voi vähentää polvikipua

Kuinka kylmähoito voi vähentää polvikipua

Noora M.

Krooninen polvikipu voi johtua onnettomuudesta, leikkauksesta tai sairauksista, kuten niveltulehduksesta. 

Yksi tapa lievittää kipua on kylmähoito. 

Ikääntyessä polvikivut eivät ole harvinaista. On tärkeää oppia yksinkertaisia itsehoitotoimenpiteitä, kuten kylmähoito, niiden vähentämiseksi.

Lue lisää kylmähoidosta erinomaisena itsehoitotoimenpiteenä tästä artikkelista. Löydät myös kolme helppoa tapaa kokeilla kylmähoitoa kotona.

Mitä kylmähoito on?

Kylmähoidossa käytetään matalia lämpötiloja kroonisen polvikivun ja turvotuksen lievittämiseksi.

Tällainen kipu voi johtua vaivasta, traumasta, kuten vammasta, tai pitkäaikaisesta tulehduksesta, joka supistaa hermopäätteitä.

Kylmähoito ei ole uusi menetelmä. Se on ollut käytössä jo vuosisatoja, ja sen varhaisin maininta on peräisin vuodelta 3500 eaa. Silti vasta 1980-luvulla moderni tiede alkoi tutkia sen monia terveyshyötyjä. 

Kun kokeilet kylmähoitoa, voit saada helpotusta kipuun. Se voi myös nopeuttaa toipumista, jos polvikipu johtuu vammasta tai leikkauksesta. Epämukavat asennot ja tulehdukset voivat aiheuttaa kipua polvessa. 

Epämiellyttävä kuumottava tunne tarvitsee kylmähoitoa. Alue puutuu, ja huomaat tulehduksen lieventyvän. Kylmähoito on hyväksi niveltulehduspotilaille, joilla on kroonisia nivelkipuja, myös polvissa.

Niveltulehdukseen ei liity vain nivelkipua vaan myös jäykkyyttä, joka tekee sinut liikkumattomaksi. Voit kokeilla kylmähoitoa selvittääksesi, toimiiko se juuri sinulle.

Miten se vähentää kipua?

Kylmähoito ei ole uutta kivunhoidossa, ja siitä voi olla apua, kun sinulla on polvikipuja. Usein polvikivun yhteydessä alue tuntuu kuumalta ja siinä voi olla tulehdus.

Voit jäähdyttää aluetta tulehduksen vähentämiseksi ja helpotuksen saamiseksi.

Kylmähoidon alhainen lämpötila vähentää tulehdusta.

Alueen verisuonet supistuvat ja vähentävät verenkiertoa - kun veri virtaa hitaammin, kipu ja tulehdus vähenevät[1].

Kun polvikipu ei ole yhtä voimakas, voit liikkua helpommin ja olla jopa paremmalla tuulella.

Kylmä lämpötila auttaa myös käynnistämään dopamiinin tuotannon aivoissa. Dopamiini on välittäjäaine, joka liittyy onnellisuuden tunteeseen.

Jos polvikipu johtuu liikunnasta, kylmähoito auttaa sinua toipumaan nopeammin. Sitä kannattaa harjoittaa muutama tunti harjoittelun jälkeen. Siihen mennessä kehosi ja polvesi ovat kokeneet pienen tulehduksen. Matalat lämpötilat rauhoittavat kipeytyneitä lihaksia ja polvikipuja.

Voiko se oikeasti toimia?

On olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että kylmähoito on tehokas tapa vähentää polvikipua. Sinun on kuitenkin tehtävä sitä 1-2 kertaa viikossa, jotta näet tehokkaita tuloksia[2].

Säännöllisyys on elintärkeää, kun kyse on kivunhoidosta kylmähoidon avulla.

Jotkut ihmiset suorittavat kylmähoidon kylmäkammiossa. Voit myös esimerkiksi kokeilla PBC:tä (Partial Body Cryotherapy), jossa käytetään typpeä lämpötilan alentamiseen.

Se on putken muotoinen kammio, joka peittää kehosi kaulasta alaspäin.

Kammion sisällä kehosi kokee hyisiä lämpötiloja jopa 4 minuutin ajan. Tämä on hienompi ja kalliimpi vaihtoehto. On myös olemassa edullisempia tapoja, joilla voit kokeilla kylmähoitoa kotona.

3 helppoa tapaa kokeilla kylmähoitoa kotona

1. Kylmäkompressio

Kylmäkompressi on yksi helpoimmista kylmähoidon muodoista.

Kylmäkompressi voi auttaa sinua vähentämään polvikipua. Sinun on kuitenkin ensin tehtävä sellainen, ennen kuin voit käyttää sitä.

Tarvitset muutamia esineitä, kuten:

  • 2 pyyhettä
  • 1 suljettava muovipussi
  • 1 pesulappu
  • Jääpaloja
  • 1 kupillinen vettä

Vaihe 1: Aseta jääpalat suljettavaan muovipussiin. Jos sinulla ei ole jäätä, voit käyttää pakastettuja vihanneksia.

Varmista, että sinulla on kaksi tai kolme pussia pakastettuja vihanneksia tai reilusti jääpaloja, jotta voit täyttää pussin uudelleen, kun se sulaa.

Vaihe 2: Kasta toinen pyyhe veteen ja kiedo se jäitä sisältävän muovipussin ympärille. Tärkeintä on saada pyyhe kylmäksi.

Vaihe 3: Aseta kylmäpakkaus polvellesi enintään 30 minuutiksi. Sen jälkeen voit käyttää toista pyyhettä polven kuivaamiseen.

2. Jääkylpy

Jos koko kehoasi särkee, voit mennä jääkylpyyn. Se lievittää kipuja kaikkialta.

Vaihe 1: Aloita täyttämällä amme kylmällä vedellä. Lisää jäitä. Voit ostaa etukäteen n. kolme pussia jäitä tätä kylmähoitomuotoa varten.

Vaihe 2: Siirry jääkylpyyn. Varmista, ettet viivy kauemmin kuin 15 minuuttia. 

Vaihe 3: Poistu kylvystä, kuivaa itsesi ja pukeudu mahdollisimman nopeasti lämpimiin vaatteisiin.

3. Jäähieronta

Voit hieroa polven aluetta kivun lievittämiseksi.

Vaihe 1: Täytä pahvimuki vedellä ja aseta se pakastimeen.

Vaihe 2: Kun vesi on jäätynyt, kuori osa pahvista pois yläreunasta. Kuoriminen paljastaa osan mukissa olevasta jäästä.

Vaihe 3: Hiero polvea varovasti jäällä. Jatka mukin kuorimista sitä mukaa, kun jää sulaa.

Kylmähoito on käyttökelpoinen vaihtoehto polvikivun lievittämiseen. Alhainen lämpötila voi vähentää tulehdusta hillitsemällä verenkiertoa polvessa[2]. Tämän seurauksena voit nauttia paremmasta liikkuvuudesta.

Jos sinulla on niveltulehdus tai olet toipumassa leikkauksesta tai vammasta, ota yhteyttä lääkäriin kylmähoidosta. Sen jälkeen voit kokeilla mitä tahansa näistä kolmesta helposta kylmähoitomenetelmästä kotona.

Katso muita artikkeleita

Kirjoita kommentti