Alaselkä kipeä ja vaikeaa nukkua? 10 vinkkiä helpotukseen

Alaselkä kipeä ja vaikeaa nukkua? 10 vinkkiä helpotukseen

Noora M.

85-90% ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämää alaselkäkivuista ja syitä sille voi olla monia. Itseasiassa useassa tapauksessa tarkkaa vedenpitävää syytä ei edes välttämättä löydy, mutta on tekijöitä, joita epäillään syiksi suureen osaan alaselkäkivuista, kuten…

SI-nivelten ärtyneisyys tai tulehdus, joka tutkimusten mukaan saattaa olla syynä jopa 30 prosenttiin alaselkävaivoista. SI-nivelten tulehtuessa ne aiheuttavat kipua, kävely vaikeutuu, ja pitkät ajanjaksot liikkumattomuutta, kuten istuminen tai nukkuminen, voivat pahentaa kipua.

Mutta mitä voit tehdä tämän helpottamiseksi?


6 vinkkiä, jotta voit istua mukavasti alaselän kipujenkin kanssa

Tässä on tehokkaita ergonomisia säätöjä ja muutoksia, jotka voivat auttaa minimoimaan SI-nivelen epämukavuutta istuessa:

1. Valitse mukava tuoli:

Etsi tuoli, joka tukee selkärankaasi ja pitää sen hyvässä asennossa. Tämä auttaa aktivoimaan selkärankasi molemmilla puolilla oleva lihakset, jotka pitävät kehosi pystyssä. Vältä kovia ja litteitä istuimia, jotka voivat tehdä hallaa SI-nivelillesi.

2. Lantion lempeät liikkeet:

Kun istut, kokeile lempeää keinuttelua lantiollasi. Pyörittele sitä kuin huvipuiston karusellissa - sekä myötä- että vastapäivään. Tällä tavoin hermopäätteet SI-nivelissä saavat liikettä ja sinä voit nauttia paremmasta olosta.

3. Lisää pehmustetta:

Jos tuolisi on kuin kivi, harkitse pehmusteen käyttöä. Vaahtomuovi tai muotoiltu pehmuste auttaa jakamaan painon tasaisesti ja vähentämään painetta SI-nivelessä, sekä on yleensä edullisempi vaihtoehto, kuin uuden tuolin hankkiminen.

Jos etsit pehmustetta itsellesi etkä raaski ostaa uutta tuolia, tutustu meidän ComfyCushioniin tästä. Voit laittaa sen mihin tahansa tuoliin, jotta voit istua mukavammin ja säästää selkääsi vaivoilta. 

4. Hyvä ryhti:

Älä rentoudu liikaa. Istu pystyssä tuolin tukemana, jalat lattialla ja vältä ristiinlaittamasta jalkojasi tai nilkkojasi. Hyvä ryhti pitää SI-nivelkivut kurissa. 

5. Tauot ja liikunta:

Pitkä istuminen voi tehdä selkälihakset jäykiksi. Ota säännöllisesti pieniä taukoja, nouse ylös, venyttele ja kävele ympäri. Se parantaa verenkiertoa ja pitää lonkkasi ja alaselkäsi vetreinä.

6. Iskiasta lieventävät apuvälineet:

Istuessakin voit käyttää todistetusti toimivia apuvälineitä SI-nivelten ahdingon helpottamiseksi. EasyBelt auttaa sinua helpottamaan vaivoja liikkeessä sekä istuessa. Tarjoamalla tuplakompression alaselällesi se vapauttaa pinteessä olevan hermon, sekä vakauttaa selkäsi asennon, missä tahansa.

Jos kipu jatkuu istuessasi näiden säätöjen jälkeen ja sinulla on esimerkiksi istumista vaativa työ, voi olla hyödyllistä harkita seisomatyöpöydän käyttöä, joka mahdollistaa monipuolisuutta selällesi työpäivän aikana.


4 vinkkiä mukavampaan nukkumiseen

1. Valitse oikea nukkuma-asento:

Kun kärsit alaselkäkivuista, oikea nukkuma-asento on avainasia. Kokeile nukkumista selälläsi. Se pitää selkärangan neutraalissa asennossa ja voit lisätä mukavuutta laittamalla pehmeän tyynyn tai pyyhkeen polviesi alle.

2. Nuku kyljellään tyynyn kera:

Jos kyljellään nukkuminen on mukavampaa, kokeile nukkua kipeä puoli ylöspäin. Laita tyyny polvien väliin, jotta lantiosi pysyy oikeassa asennossa ja alaselkäsi saa lepoa.

3. Vältä mahallaan nukkumista:

Mahallaan nukkuminen voi lisätä kipua SI-nivelissä ja kaulassa. Suosi selällä tai kyljellä nukkumista, jos kärsit alaselkäkivuista.

4. Unihygienia:

Hyvä uni on tärkeää parantumisen kannalta. Luo säännöllinen nukkuma-aikataulu, kehitä rauhoittava iltarutiini ja vältä kofeiinia ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa.

Huomioitavaa muutoksia tehdessä

On tärkeää huomata, että nukkuma-asennon vaihtaminen voi olla aluksi epämukavaa ja saattaa vaatia muutaman päivän sopeutumista. Nukkuma-asennon vaihtamista on tärkeää jatkaa, ylläpitäen hyvää unihygieniaa.

SI-nivelkipu voi olla turhauttava ja kivulias tila, mutta voit käyttää erilaisia tapoja helpottaaksesi epämukavuutta, sekä istua ja nukkua mukavammin. Oikean tuolin tai patjan valitseminen, pehmusteiden käyttö, sekä ryhdin säätäminen voivat auttaa vähentämään painetta SI-nivelessä ja lievittämään kipua.

Lisäksi jos olet aktiivinen ja kaipaat päivittäin auttavaa luonnollista helpotusta, haluat varmasti tutustua EasyBelttiin, se on auttanut jo yli 8000 suomalaista alaselän vaivojen kanssa.

Katso muita artikkeleita