Plantaarifaskiitti – ymmärrä ja hoida kantapääkipuasi tehokkaasti

Plantaarifaskiitti – ymmärrä ja hoida kantapääkipuasi tehokkaasti

Noora M.

Mieti hetki, kuinka paljon käytät jalkojasi päivittäin. Ne kantavat sinua kaikkialle, mutta mitä tapahtuu, kun jalkapohjasi alkavat särkeä niin, että jokainen askel tuntuu tuskalliselta?

Tässä postauksessa sukellamme plantaarifaskiitin maailmaan - yleiseen jalkakivun syyhyn, joka voi vaikeuttaa päivittäisiä toimintojasi. Esimerkiksi kipeä kantapää voi aiheuttaa runsaasti haasteita arkeen ja liikuntaan, mutta älä huoli, meillä on sinulle vinkkejä ja ratkaisuja.

Mikä on plantaarifaskiitti?

Plantaarifaskiitti, eli jalkapohjan jännekalvon rappeuma on yleinen syy kantapään kipuun, joka vaikuttaa jalkapohjan pehmytkudoksiin. Jänne kulkee kantapäästä varpaisiin, jonka takia sen rappeuma tai ylikuormitus on yleensä kivulias ja vaikeuttaa kävelemistä.

Jalkapohjan kipu kävellessä? plantaarifaskiitin syyt ja oireet:

Vaivan yleisiä syitä on vaikea selvittää suoranaisesti, mutta plantaarifaskiittiin liittyy usein suurempaa rasitusta tai voimakasta ponnistusta jalkaterässä. Ylipaino, epäsopivat kengät, jalkaterän asentovirheet ja toistuva rasitus, kuten pitkään jatkuva seisominen tai juokseminen, voivat herkistää kalvon rappeutumiselle.

Kantapäät kipeät aktiivisen sisäurheilun jälkeen? Myös tapaturmat voivat aiheuttaa kantapään ja jalkapohjan kipua. Isot tärähdykset kovalle pinnalle hyppäämisestä tai tiputtautumisesta voivat aiheuttaa esimerkiksi rasvapatjan kiputilan, tai pahimmillaan rasitusmurtuman kantaluussa, kantapään alueella.

Kipu kantapäässä voi pahimmillaan ajaa ihmisen hakeutumaan fysioterapiaan, tai lääkärin vastaanotolle. Röntgenkuvassa kantapäästä voi paljastua "luupiikki" kalvojänteen kiinnityskohdassa, mutta tämä ei ole vaivan perimmäinen syy. Sen sijaan kyseessä on seuraus siitä, kun kipukohtaan kertyy asteittain kalkkia, joka ilmenee piikinä. Jopa noin puolella jännekalvovaivasta kärsivistä potilaista tällaista luupiikkiä kantapäässä ei kuitenkaan havaita.

Mutta mikä tärkeintä, tähän on olemassa ratkaisuja.


6 Tehokasta hoitoa plantaarifaskiittiin

1. Tukea tarjoavat kengät:

Valitse kengät, jotka tarjoavat hyvän tuen jalkapohjalle. Kengät voivat auttaa hellittämään kipua, jos ne ovat tukevat eivätkä rasita jännettä lisää kävellessä. Etenkin kantapään takaosan kipu voi helpottua käyttämällä paksulla pohjalla varustettuja, pehmeitä kenkiä.

2. Venyttele säännöllisesti:

Venytys on avainasemassa. Säännölliset jalkapohjan ja Akillesjänteen venytykset voivat auttaa lievittämään jännitystä.

3. Jalkapohjan akupisteet ja rullaus

Plantaarifaskiittin hoidossa jalkapohjan akupisteitä voi hyödyntää lievittävänä hoitomuotona. Yksi hyvä akupiste on "Tai Chong" (LR3), joka sijaitsee jalkapohjassa, jalkapöydän ja isovarpaan välimaastossa. Tämän akupisteen painaminen kevyesti ja hierominen voi auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta.

Lisäksi voit hyödyntää jalkapohjan rullaa, kuten jalkapohjarullaa tai jääpalloa, hieroaksesi jalkapohjaa. Kylmähoito voi myös olla hyödyllistä tulehduksen vähentämiseksi. Kokeile esimerkiksi kylmägeelipussia tai jääpulloa kivun lievittämiseksi. Muista kuitenkin suojata iho kylmältä suoran kosketuksen välttämiseksi.

4. Lepää ja vältä rasitusta:

Anna jaloillesi lepoa, kun ne sitä tarvitsevat. Vältä liikaa seisomista tai kävelyä.

5. Käytä tukipohjallisia:

Oikeanlaiset tukipohjalliset auttavat jakamaan painoa tasaisemmin ja vähentämään jalkapohjan rasitusta.

6. Kompressiosukat - Jalkojesi Pelastajat:

Kompressiosukat, kuten meidän suositut SootheSock-sukat, voivat tehdä ihmeitä. Ne parantavat verenkiertoa ja lievittävät jalkojen pistelyä ja turvotusta. Lisäksi ne tukevat jalkapohjaa ja voivat auttaa vähentämään kipua ja turvotusta.

Jalkapohjan kivun ennaltaehkäisy ja pitkäaikainen huolenpito

Plantaarifaskiitin pitkäaikainen hoito keskittyy ennaltaehkäisyyn ja jalkojen terveyden ylläpitämiseen. Pidä huolta jalkojesi hyvinvoinnista säännöllisellä liikunnalla, painonhallinnalla ja ergonomisilla jalkineilla. Jalkakivuista kärsivälle hyvä, arkinen ratkaisu on kulkea kotona pehmeillä paksukantaisilla tohveleilla, kuten Norelien EVA -pehmoläpsyillä. Älä unohda venyttelyä ja kompressiosukkien käyttöä osana päivittäistä rutiiniasi.

Yhteenveto ja meiltä saatavat ratkaisut

Plantaarifaskiitti voi olla kivulias, mutta hallittavissa oleva tila. Oikealla hoidolla, apuvälineillä ja elämäntapamuutoksilla voit kokea merkittävää helpotusta.

Olemme etsineet ja löytäneet useita toimivia ratkaisuja plantaarifaskiitin hoitoon ja jos sinua vaivaa jalkapohjankipu tai muut vaivat, haluat varmasti saada helpotusta:

Oikeanlaisista tukipohjallisista, jotka pehmentävät askelta ja tukevat jalkojasi...

Tai SootheSock sukista, jotka kompression avulla parantavat verenkiertoa jaloissasi ja helpottavat pistelyä, kipua ja turvotusta.

Katso muita artikkeleita