Pitäisikö asfaltilla kävelemistä välttää polven nivelrikon takia?

Pitäisikö asfaltilla kävelemistä välttää polven nivelrikon takia?

Noora M.

Polven nivelrikko on yleinen vaiva, joka tuo mukanaan kipua ja jäykkyyttä, heikentäen merkittävästi liikkuvuutta. Ymmärrettävästi, kun puhutaan nivelrikosta kulumasairautena, monia kiinnostaa, miten erilaiset kävelyalustat vaikuttavat polviin. 

Kaikista yleisimpänä alustana nykypäivänä toimii asfaltti, joten sen luulisi olevan ykkös syyllinen, mutta katsotaan mitä tutkimukset kertovat…

Asfaltin Kovuus ja Polvinivelet

Asfaltti tunnetaan kovana ja vain vähän vaimentavana alustana. Tämä ominaisuus altistaa polvinivelet suuremmalle kuormitukselle ja iskuille, jotka voivat pitkässä juoksussa aiheuttaa vaurioita polvinivelen rustossa.

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että asfaltilla kävely lisää polvinivelen kuormitusta verrattuna pehmeämpiin alustoihin, kuten metsäpolkuun tai hiekkatielle.

Mutta asfalttia on kaikkialla, joten pitäisikö sinun vältellä asfaltilla kävelemistä ja kulkea ojan puolella vai onko jotain mitä voit tehdä kumotaksesi asfaltin vaikutusta polviniveliin?

Polvituet: hyödyllinen vai turha asfaltilla?

Polvituki voi tarjota lisätukea ja vakautta polville, erityisesti kävellessä kovalla alustalla kuten asfaltilla. Oikeanlaiset polvituet tukevat heikentyneitä lihaksia ja nivelsiteitä, auttavat ylläpitämään parempaa liikkuvuutta ja vähentämään nivelten rasitusta. 

Niiden käyttö fyysisen rasituksen aikana, kuten urheillessa tai juostessa, voi auttaa ehkäisemään ylimääräisten liikkeiden aiheuttamia vaurioita. Myös päivittäisillä kävelylenkeillä oikeanlainen polvituki voi olla hyödyllinen apuväline, etenkin jos kärsit jo nivelrikosta ja liikkeelle lähteminen tekee kipeää.

5 vinkkiä polvien rasituksen helpottamiseen

Polvien rasituksen vähentäminen asfaltilla kävellessä ei vaadi suuria muutoksia, mutta pienilläkin valinnoilla voi olla suuri vaikutus. Seuraavat vinkit voivat auttaa lievittämään polvien kuormitusta:

Hyvin vaimennetut kengät tai pohjalliset: Valitse kengät tai pohjalliset, jotka tarjoavat hyvän iskunvaimennuksen ja tuen joka askeleella, sekä jakavat painosi tasaisesti joka askeleella.

Lepotauot: Vältä pitkiä jaksoja seisomista tai kävelyä kovalla alustalla. Pidä säännöllisiä taukoja ja venyttele polvia tarvittaessa.

Oikeanlainen polvituki: AktivLife-kompressiopolvituki tarjoaa lisätukea ja suojaa polvia virheellisiltä liikkeiltä. Se on suunniteltu tarjoamaan mukavuutta ja tukea, lievittämään kipua ja tukemaan liikkuvuutta läpi päivän.

Lihaskunto: Keskity reisi- ja pakaralihasten vahvistamiseen, jotka tukevat polviniveltä ja auttavat vähentämään kuormitusta.

Ylläpidä terveellistä painoa: Painonhallinta auttaa vähentämään nivelten kuormitusta.

Lisätietoa nivelten terveyden edistämiseen löydät myös aiemmista blogeistamme, sekä tästä: 9 vinkkiä nivelten terveyden ylläpitämiseen

Yhteenveto

Polven nivelrikko ja asfaltilla kävely voivat olla haasteellinen yhdistelmä, mutta oikeilla toimintatavoilla ja apuvälineillä voit hallita riskiä ja lievittää polvikipuja. Muista, että jokainen askel terveellisempään polveen alkaa pienistä, mutta merkittävistä päivittäisistä valinnoista.

Katso muita artikkeleita

Kirjoita kommentti