Polven yläpuolella tuntuva kipu: syyt, oireet ja hoidot

Polven yläpuolella tuntuva kipu: syyt, oireet ja hoidot

Noora M.

Polven yläpuolella tuntuva kipu voi vaivata ketä tahansa, riippumatta iästä ja aktiivisuustasosta. Kun osallistumme päivittäisiin aktiviteetteihimme, kuten kävelyyn, juoksuun, kyykistymiseen ja potkimiseen, polven yläosaan kohdistuu huomattavaa voimaa. Tämä saattaa altistaa polven ja reiden alueen erilaisille kipuongelmille.

 

Yleisimmät syyt polven yläpuolella tuntuvan kivun taustalla

Polven yläpuolella tuntuvan kivun juurisyyt voivat vaihdella, mutta usein ne liittyvät seuraaviin:

Etureiden Jännetulehdus: Yksi yleisimmistä syistä polven yläpuolella tuntuvalle kivulle on etureiden jännetulehdus. Tämä tila syntyy, kun etureisien lihaksiin kiinnittyvät jänteet tulehtuvat ja rappeutuvat. Seurauksena on kipua polvilumpion yläpuolella, erityisesti aktiivisuuden aikana. Tulehdukseen voi liittyä myös lievää turvotusta ja jäykkyyttä.

Polven Nivelrikko: Toinen yleinen kivun aiheuttaja polven yläpuolella on nivelrikko. Tämä sairaus liittyy polvinivelen ruston ja luun rappeutumiseen. Polven nivelrikko aiheuttaa jatkuvaa kipua polven yläosassa, erityisesti taivutettaessa tai ojennettaessa polvea kokonaan, kuten kyykistyessä tai portaita noustessa. Tyypillistä nivelrikolle on myös aamujäykkyys.

Juoksijan Polvi: Juoksijan polvi, joka tunnetaan myös nimellä ITBS (iliotibiaalinen nivelside-oireyhtymä), vaikuttaa usein juoksijoihin. Tämä tila johtuu paksun kudosnauhan ärsytyksestä ja tulehduksesta reiden ulkosivulla, juuri polven yläpuolella. Juoksijan polvi aiheuttaa kipua polven ulkosivulla, erityisesti juoksussa ja portaita laskeuduttaessa. Polven sivulla voi esiintyä myös lievää turvotusta ja ääniä liikkeiden aikana.

Lihasrevähdys: Jos polven yläpuolella tuntuva kipu ilmaantuu äkillisesti ja voimakkaasti toiminnan aikana, se saattaa johtua lihasrevähdyksestä. Lihasrevähdys syntyy yleensä, kun lihas altistuu äkilliselle ylivenytykselle tai ylikuormitukselle, mikä aiheuttaa lihaskuitujen repeämisen. Tämä aiheuttaa terävää kipua ja mahdollisesti mustelmia ja turvotusta polven yläpuolelle.

 

Polven yläpuolella tuntuvan kivun hoito

Polven yläpuolella tuntuvan kivun hoito riippuu siitä, mikä aiheuttaa ongelman, mutta siihen sisältyy yleensä seuraavia toimenpiteitä:

-Lääkitys

-Venyttely

-Polvituet

-Injektiot

-Leikkaus

-RICE menetelmä

 

Jos RICE- menetelmä ei ole ennestään tuttu, löydät siitä lisätietoa täältä: klikkaa tästä itsesi aikaisempaan blogiin

Ensimmäinen askel on saada kipu ja turvotus hallintaan ja suojella jalkaa lisävaurioilta. Kun tämä on saavutettu, voit aloittaa erityishoidon polven yläpuolella tuntuvaan kipuun.

Kuten olemme nähneet, polven yläpuolella tuntuvan kivun syyn selvittäminen voi olla monimutkainen tehtävä, ja jokainen tapaus on yksilöllinen. Kipu voi ilmetä eri tavoin:

Terävä kipu suoraan polven yläpuolella: Tämä voi johtua esimerkiksi luupiikeistä, revähdyksistä tai hermovaurioista.

Polven ulkosivun kipu: Yläpuolella tuntuva kipu ulkosivulla voi liittyä esimerkiksi juoksijan polveen tai etureiden revähdykseen.

Polven sisäpuolen kipu polven yläpuolella: Kipu sisäsyrjällä voi johtua esimerkiksi etureiden revähdyksestä.

Kipu polven yläpuolella kyykistyessä: Tämä voi olla merkki jännetulehduksesta tai juoksijan polvesta.

Heikkous ja kipu polven yläpuolella: Jos kipu liittyy heikkouteen, se voi johtua esimerkiksi etureiden jännetulehduksesta, etureiden venähdyksestä, hermovauriosta tai polven nivelrikosta.

Kun kohtaat polven yläpuolella tuntuvaa kipua, on tärkeää kuunnella kehoasi ja hakea tarvittaessa ammattilaisen apua. Diagnoosin ja hoidon suunnitteluun kannattaa ottaa mukaan lääkäri tai fysioterapeutti, joka voi tarjota sinulle henkilökohtaista ohjausta ja hoitoa.

Tärkeintä on huolehtia terveydestäsi ja ottaa tarvittavat askeleet paranemisen ja hyvinvointisi edistämiseksi.

 

Lopuksi

Polven yläpuolella tuntuva kipu voi olla haastavaa, mutta asianmukaisen hoidon ja tuen avulla voit lievittää kipua ja parantaa elämänlaatuasi. Jos koet jatkuvaa kipua tai epäilet vakavaa vammaa, ota yhteyttä lääkäriin saadaksesi asianmukaista hoitoa. Muista myös, että tieto on paras ystäväsi polvikipuja vastaan, sillä ymmärrys kivun syistä ja hoidosta voi auttaa sinua palautumaan nopeammin.

Jos kaipaat polvillesi jatkuvaa ja helppoa päivittäistä kivunlievitystä - Tilaa kompressio polvitukemme tästä -> AktivLife kompressiopolvituki

Aktivlife kompressiopolvituki helpottamaan arkea 

Katso muita artikkeleita

Kirjoita kommentti