Kummallinen yhteys jalka ja selkäkivun välillä

Noora M.

Jalka ja selkäkivun välillä vallitsee kiehtova yhteys, joka voi yllättää monet meistä. Normaalisti jos jalkaamme sattuu ajattelemme, että vian on oltava jalassa, mutta aina se ei ole niin simppeliä.

Jos olet kärsinyt näistä vaivoista ennen, olet saattanut jo huomata miten ne voivat aiheuttaa vaivoja myös muualla kehossasi…


4 yleistä vaivaa, jotka yhdistyvät toisiinsa

Iskias: Iskiashermo ulottuu alaselästä jalkoihin. Kun hermo ärsyyntyy tai puristuu, kipu voi säteillä pitkin hermoa alaselästä jalkaan. Oireet sisältävät kipua, puutumista, pistelyä ja heikkoutta. Hoidoksi suositellaan usein toiminnan muokkausta, fysioterapiaa ja apuvälineitä rauhottamaan hermoa.

Degeneratiivinen Spondylolisteesi: Tässä tilassa nikama kappale liukuu tai siirtyy paikaltaan. Tämä voi puristaa hermoa ja aiheuttaa kipua, joka säteilee alaspäin jalkoihin.

Oireita ovat alaselän kipu, jalkojen heikkous ja tiukat takareidet. Hoitokeinoihin kuuluu fysioterapia, lääkitys ja vakavissa tapauksissa kirurgiset toimenpiteet.

Plantaarifaskiitti: Tämä tarkoittaa jalkapohjan jännekalvon rappeumaa, mikä aiheuttaa kipua erityisesti kantapään tai jalkaholvin alueella.

Yleisiä hoitokeinoja ovat venyttely, tukevat kengät, ortoosit, kompressiosukat ja tulehduskipulääkkeet. Joissakin tapauksissa voidaan harkita kirurgista hoitoa.

Ylipronaatio ja ylisupinaatio: Nämä jalan virheasennot voivat vaikuttaa koko kehon asentoon ja aiheuttaa rasitusta jalkojen, polvien, lonkkien ja alaselän alueilla. Ortoosit tai tukevat pohjalliset voivat auttaa korjaamaan näitä asentoja ja vähentämään kipua.


Jalka- ja selkävaivojen yllättävät yhteydet

Tutkimukset ovat valottaneet syvällistä yhteyttä jalkakivun ja selkäkivun välillä, osoittaen, että alaraajojen toiminta voi suoraan vaikuttaa selkärangan terveyteen.

Framinghamin tutkimuksen mukaan jalkaterän ylipronaation ja alaselän kipujen välillä on selkeä yhteys. Tämä tarkoittaa, että jalkakivun hoitaminen voi olla ratkaisevaa myös selkäkivun lievittämisessä.

Tämä löytö korostaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan merkitystä kivun hoidossa. Kehon eri osien väliset yhteydet vaativat huomioimista, jotta voimme löytää tehokkaimmat hoitokeinot.

Ymmärtämällä ja hyväksymällä kehomme monimutkaisuuden, voimme avata oven kivuttomampaan ja terveempään elämään.


Hoitokeinot ja Venyttelyt

Hoitokeinojen valinta riippuu vaivan laadusta ja vakavuudesta. Yleisiä hoitokeinoja ovat fysioterapia, ergonomiset apuvälineet kuten ortoosit ja tukevat pohjalliset, sekä väliaikaisesti lääkitys tulehduskipujen ja kiputilojen hallintaan.

Venyttely ja lihasten vahvistaminen ovat avainasemassa, sillä ne auttavat ylläpitämään hyvää ryhtiä ja vähentämään kehon eri osiin kohdistuvaa rasitusta.

 

Yhteenveto

Jos kärsit jo esimerkiksi jalkavaivoista kuten plantaarifaskiitista, ylipronaatiosta tai ylisupinaatiosta on todella tärkeää, että otat askelia vaivan parantamiseen päin.

Pahimmillaan voit alkaa kärsimään pahemmista vaivoista selän alueella, jotka heikentävät liikkumistasi entisestään.

Jos kaipaat nopeaa, kiireiseenkin arkeen sopivaa ratkaisua jalkavaivoille, kokeile SootheSock sukkia nyt 60 päivän ajan täysin riskittää ja huomaa ero.

SootheSock

Katso muita artikkeleita